Facebook

ВЕЛИКДЕН 2014 В ГЪРЦИЯ

Ако сте решили да пътувате в чужбина по време на Великденските празници, една от най-популярните дестинации е Гърция. Гърция е страна, съседна на България, стига се бързо и лесно със собствен транспорт. Затова е предпочитана дестинация за кратката великденска почивка. Това е прекрасна възможност да се насладите на различна от нашата култура, да посетите красиви природни места, градове с богато културно-историческо наследство.
Гърция е страна с неголяма територия, но изключително богата на природни и културни богатства. Голям е изборът Ви за места, които да посетите в самата страна.
Самият празник Възкресение Христово /Великден/ се отбелязва по особено тържествен начин. България и Гърция са съседни страни, източноправославни и с много общо минало. Всичко това обуславя подобния на нас начин, по който гърците отбелязват Великден. Макар гърците да са източноправославни като нас, те честват деня на Великден както католиците. Затова гръцкият Великден се разминава с нашия. Добре е да имате това предвид, когато предприемате пътуване в тази страна. Гърците започват приготовленията за празника още в Страстната седмица. Подобно на нас, българите, в четвъртък се боядисват яйца и се приготвят традиционни великденски бисквити, подобни на нашите курабии. Приготвената за Великден храна се носи в църква в събота, за да бъде благословена от свещеника. Едно от типичните празнични ястия за Великден в Гърция е супа, наричана магерица. Тя се приготвя от агнешки дреболии с много подправки. Подобно на България, в събота вечерта се ходи на църква. Църковните камбани възвестяват настъпването Възкресение Христово. В неделя всички сядат на празнична великденска трапеза. Всички обличат най-новите си и много официални дрехи за празника.
В някои райони на Гърция, великденските празници се честват с особени ритуали, които са превърнати в атракция за местните жители и особено за гостите на страната. Със сигурност няма да съжалявате, ако посетите остров Корфу по време на Великден. В събота преди Великден рано сутринта в Стария град на Корфу започва великденска празнична процесия, съпроводена с 3 филхармонии, подсилващи празничното и тържествено усещане. Процесията започва от църквата „Св.Спиридон”. По време на тържествената процесия си извеждат мощите на Свети Спиридон, който е патрон на остров Корфу. Не се изненадвайте, ако забележите по балконите на жилищата покривки в яркочервен цвят със златисти ивици. На остров Корфу има специална великденска традиция да се изхвърлят стари глинени делви с вода от балконите. Традицията повелява това да стане точно в 11 часа и семействата, които ще изхвърлят делви да бележат това с поставянето на червените покривки. Според поверието по този начин от дома се изхвърлят всички нечисти и зли сили. Всички се опитват да си вземат парченце от счупена делва, което ще им донесе здраве, късмет и благоденствие през годината.Вечерта празникът продължава подобно на този в България и останалата част на Гърция – със служба в църквата, палене на свещи, обикаляне на църквата и придвижване до дома със запалена свещ. Друго място в Гърция, където ще усетите по-особена атмосфера е остров Хиос. В малкото градче Вронтада тук всяка године се организира обстрелване с ракети – „рукетополемос”. Вечерта в събота започва обстрелване с фойерверки на камбанариите на двете църкви в малкото градче. Над 60 000 ракети озаряват небето в продължение на няколко часа и възвестяват настъпването ва Възкресение Христово.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>