Facebook

ВЕЛИКДЕН 2014 ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Наближава Великден. Всички се готвим за честването на най-големия християнски празник. Защо да не посветим няколкото почивни дни на себе си и се отдадем на заслужена почивка. Можете да поемете към планината или някое красиво живописно градче и да се откъснете от ежедневната атмосфера. Ако на искате да се лишите изцяло от удобствата, на които сте свикнали всеки ден, но желаете да се потопите в спокойно и релаксиращо място, където да се заредите с нови сили, Велинград е Вашето място.

Разположен в западната част на Чепинската котловина, близо до границата между Рила и Родопите, градът е разположен на 85 км от Пловдив и на 133 км от София. Населението на града е около 26 000 дущи, а годишно се посещава от над 200 000 посетители. Градът е на 750-800 м надморска височина. Радва се на ясно време и продължително слънчево греене през цялата година. Слънчевите дни са 74% от всички дни през годината. Броят на мъгливите дни е само около 15 за година. Районът е известен и като най-тихият кът в България, тъй като средната скорост на вятъра е 1 м/сек. Характерен е вятърът вечерник, носещ прохлада през горещите летни нощи.
Тук ще откриете живописната природа на красиви иглолистни гори и богатство от минерални извори. Във Велинград е най-големият карстов извор в България – Клептуза, който е приказно красив. Всяка секунда на повърхността на Клептуза бликват 570 л ледено студена вода. Тя образува две езера, които се вливат в Чепинска река.
Друго посещавано и любимо на туристите място в града е местността Свети Спас. Тази местност се намира до минералните извори в Чепино. Посещава се още от древни времена от хора, които търсят лечение за своите болести. Според поверието, ако се посети на Спасовден, ще доведе до изцеление на болните.
Ако обичате активния пешеходен туризъм, може да си организирате преход до Юндола, разположена на 16 км от Велинград, където ще се радвате на невероятно красиви природни пейзажи. Ако сте любители на риболова, може лесно да стигнете до близките язовири Батак, Белмекен, Доспат. Ако обичате културните и археологически забележителности, посетете близкото село Дорково, на 18 км от града. Тук се намира крепостта Цепина, която е превърната в столица на деспот Алексий Слав след управлението на цар Калоян. Днес от крепостта са запазени стени от външния зид, както и част от стените на средновековния замък. Открити са останки от 3 църкви и четири водохранилища.

Най-голямото богатство на града са минералните извори, заради което неслучайно се титулува като „Спа столицата на Балканите”. По разнообразие и богатство на минерални води, Велинград е на първо място в България. Тук извират около 80 минерални извора с общ дебит 170 л/сек. Температурата им е между 28º-86ºС. В града има 7 балнеолечебници. Минералните води на Велинград са били използвани още от дълбока древност. Край близкото село Дорково са открити археологически разкопки от римски каптаж. Тези Минералните води тук са слабо минерализирани. Това са най-популярните води в България. Водите във Велинград са кристално чисти, бистри и горещи. Във Велинград има общо 6 термоминерални находища – Чепино, 2 находища в Лъджене, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Лекуват се ставни, неврологични, гинекологични, белодробни чернодробни, стомашно-чревни болести, както и стерилитет.
Днес във Велинград може да откриете огромен избор от хотели, къщи за гости и места за настаняване. В зависимост от личните Ви предпочитания и бюджет, ще намерите най-подходящия вариант за Вас.
Ако изберете Велинград за Ваша великденска дестинация, бъдете сигурни, че няма да съжалявате. Тук ще откриете идеалната комбинация от красива живописна природа, богат избор от спа процедури, минерални извори и спокойствие Отдайте се на заслужена почивка сред прохладните иглолистни гори, спа насладите и богатството от минерални извори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>